Kwart meer wanbetalers hypotheek

februari 22, 2013 in Nieuws

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ruim 77.000 mensen lopen achter bij het betalen van hun hypotheek

Het aantal huiseigenaren met een forse hypotheekachterstand is in een jaar tijd met bijna 25 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het Bureau Krediet Registratie (BKR). Het gaat om huiseigenaren die meer dan vier maanden achter lopen met het betalen van hun hypotheek.

Op 1 januari vorig jaar waren er 62.453 wanbetalers. Afgelopen januari was dat aantal opgelopen tot 77.145. Het aantal huizenbezitters met een hypotheekachterstand is daarmee sneller opgelopen dan het BKR had verwacht. Met de nieuwste werkloosheidscijfers in het achterhoofd is het BKR bang dat het aantal wanbetalers nog verder zal toenemen.

Andere schulden

Volgens het BKR is het een probleem dat het bureau maar een beperkt zicht heeft op betalingsachterstanden in het algemeen. Achterstanden bij de belastingdienst, nutsbedrijven, woningcorporaties en ziektekostenverzekeraars worden niet meegerekend. Daardoor weten banken bij het afsluiten van een hypotheek niet of mensen al andere schulden hebben.

Het BKR pleit al jaren voor een systeem waarin ook andere schulden worden geregistreerd. Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken heeft de Tweede Kamer toegezegd dat ze voor 1 april bekijkt of zo’n registratiesysteem wenselijk en mogelijk is.